Close
5 TIPOV NA KNIHY (NIELEN) O SVETE, KTORÉ SI MUSÍTE PREČÍTAŤ
Radka Pagáčová

5 TIPOV NA KNIHY (NIELEN) O SVETE, KTORÉ SI MUSÍTE PREČÍTAŤ

Každoročne prečítam niekoľko kníh (samozrejme vždy menej, ako by som si želala), z ktorých niektoré vo mne zanechajú dlhodobú stopu. V poslednej dobe si vyberám knihy, ktoré mi pomôžu viac pochopiť súčasné politické dianie, psychológiu ľudí alebo históriu nášho regiónu. Nižšie som pripravila subjektívny výber piatich kníh, ktoré ma v posledných mesiacoch najviac ovplyvnili a zodpovedali mi niektoré moje otázky (a samozrejme priniesli množstvo ďalších). Každá z týchto kníh ma posunula ďalej, či už profesionálne alebo osobnostne. Aké knihy by ste mi odporučili vy?


Zdroj: knihy.heureka.sk

Nepristúp na kompromisy – Chris Voss

Po knihe Nepristúp na kompromisy by mal siahnuť každý človek, ktorý vo svojom živote využíva komunikáciu. Takže každý. Chris Voss je bývalý hlavný vyjednávač FBI a zúčastňoval sa na záchrane mnohých rukojemníkov po celom svete. Poznatky, ktoré spísal v tejto knihe sú teda kompletne založené na praktických postupoch, ktoré využíval aj v tých najvypätejších situáciách. O to fascinujúcejšie je, ako tieto postupy aplikuje do bežného života každého z nás a demonštruje ich pri nakupovaní auta, komunikácii s komplikovaným šéfom, nahnevaným kolegom alebo pri vyjednávaní s trojročným dieťaťom. Prečítanie knihy z čitateľa určite neurobí dokonalého vyjednávača, každému však ukáže, aké dôležité je aktívne počúvanie, tvorba otázok, ale aj celková reč tela a práca s hlasom.


Zdroj: online-antikvariat.sk

O tyraniiTimothy Snyder

Táto útla knižka O tyranii, ktorej obsah pôvodne vznikol ako dlhý status autora po voľbách v Amerike, by mala byť súčasťou povinného čítania na všetkých školách. Timothy Snyder je historik, ktorý zdôrazňuje, že „história sa neopakuje, ale ponúka riešenia.“ Je to vlastne pútavý návod toho, ako by mal americký volič uvažovať, analyzovať minulosť a aplikovať ju v súčasnosti. Vďaka globalizácii je to však nutnosť každého voliča a Snyder tu zhŕňa všetky tyranie, ktoré sme si už raz zvolili. Pokiaľ však nechceme padnúť do priepasti, musíme sa poučiť a vedome sa im vyhnúť (nie len v rovine jednotlivca, ale aj celej spoločnosti). Túto knihu odporúčam prečítať všetkým voličom (čiže opäť každému) a dovolím si tvrdiť, že každému poskytne odpovede na otázky o svete, v ktorom žije.


Zdroj: viemcocitam.sk

Moc faktovHans Rosling

V čase rýchleho šírenia správ a ešte rýchlejšie vznikajúcich hoaxov je každý občas zmätený z toho, ktoré údaje má vlastne brať vážne. Médiá nám denne dávkujú mnoho negatívnych správ v snahe spraviť čo najväčšiu senzáciu, šokovať a zaujať tak veľké množstvo ľudí. Naučili sme sa vidieť svet čierno-bielo, očakávať všetko negatívne a poskladali sme si v mnohom skreslený pohľad na svet okolo nás. Moc faktov je kniha, v ktorej sa Hans Rosling snaží poukázať na to, že v skutočnosti je všetko oveľa lepšie a núti čitateľa premýšľať v širších súvislostiach. Je to určite najlepšia kniha, akú som čítala o pohľade na svet a aj keď obsahuje veľa čísel, určite žiadneho čitateľa nebudú nudiť. Autor čísla len využíva na to, aby lepšie vykreslil (ne)skutočný odraz sveta v našich očiach. Po prečítaní tejto knihy sa určite každý stane aspoň o niečo väčším optimistom. Ja som sa stala.


Zdroj: pantarhei.sk

Homo sapiensYuval Noah Harari

Yuval Noah Harari je izraelský historik a filozof, ktorý vo svojej stručnej histórii ľudstva veľmi zjednodušene prináša vývoj našej spoločnosti. Vysvetľuje, prečo práve Homo sapiens ovládol planétu a ako sa mu to podarilo. Táto odborná kniha je plná faktov a aktivít, ktoré homo sapiens vykonal počas svojej existencie a dopracoval sa od kognitívnej revolúcie do dnešného technického sveta. Samozrejme, celý proces je veľmi zjednodušený, v konečnom dôsledku však treba uznať, že autorovi sa podarilo pospájať tisícročný vývoj ľudstva do zmysluplného obrazu. Vďaka tomu, že kniha plynie ako pekný dobrodružný príbeh, veľmi ľahko sa číta a čitateľovi prináša mnohé odpovede na otázky o našom pôvode. V súvislosti s touto knihou odporúčam aj knihu, v ktorej Harari uvažuje o našej budúcnosti – Homo deus a o súčasnom svete – 21 lekcií pre 21. storočie


Zdroj: kultura.pravda.sk

Medzi SlovákmiMartin M. Šimečka

Medzi Slovákmi je perfektná hĺbková sonda do duše Slovákov a doteraz neverím, koľko krásnych a pravdivých myšlienok dokázal Martin M. Šimečka zhrnúť v tak krátkom a prehľadnom texte. Autor sa narodil do prostredia slovenského disentu (otec Milan Šimečka), čo dodáva jeho slovám autenticitu, ktorá je pre čitateľa dnešnej slobodnej doby taká vzdialená. V mnohom je tento text o histórii nás, Slovákov. O princípe nášho uvažovania a prežívania, na pozadí ktorého sa odohráva politický a historický boj. O tom, čo sme si vlastne zobrali z našej najbližšej minulosti, čo vytvára našu prítomnosť a ovplyvní budúcnosť.      

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Close