Close
SEDEM TIPOV AKO VYŤAŽIŤ Z LETA ČO NAJVIAC ZÁŽITKOV
Janette Šimková

SEDEM TIPOV AKO VYŤAŽIŤ Z LETA ČO NAJVIAC ZÁŽITKOV

Vieme sa zaobísť bez väčšiny vecí na dlhý čas. To, bez čoho sa nezaobídeme, okrem fyziologických potrieb, je… Tipnite si, čo to bude? Vďaka tomu vzniká pocit harmónie a spokojnosti. Keď ste vsadili na radosť, máte pravdu. Väčšina z toho, na čom nám skutočne záleží, nie je tvorená tým, čo máme, ale tým, z čoho máme radosť. Radosť je hranicou medzi nudou a úzkosťou. Radosť je tá emócia, ktorá sprevádza napĺňanie našich pováh ako ľudí.

Nech sme akokoľvek konzervatívni a nestojaci o rozruch vo svojich životoch, tak nové podnety a výzvy potrebujeme za každých okolností. Inak má náš život rozmer fádnosti a prázdnoty. Je na to prosté vysvetlenie – náš mozog bez prílevu nových zážitkov, skúseností a príležitostí zaháľa. Jeho nudenie sa spôsobí, že zostaneme nepokojní a nespokojní. Leto je skvelá príležitosť na naakumulovanie si zážitkov do zásoby aj na sychravé dni, kedy nám chýbajúce slnko zhorší náladu.

Mám pre vás 7 tipov, ako sa v ústrety radostným zážitkom väčšmi rozpohybovať:

Odstrihnite sa od sveta

V lete, keď sa toho toľko deje? Áno, počujem, že je to nezmysel. Nuž, v hre je zlepšenie vášho vnímania. Čas sami so sebou potrebujete na to, aby ste počuli svoj vnútorný hlas neohlušovaný ničím zvonka. Potom si viete dobre vybrať, čo je to, čo vám sadne najlepšie a čo si naplno užijete. Všade byť a všetko vidieť nie je cesta – nejde o kvantitu, ale o kvalitu. To je dôvod, ktorý stojí za vynaliezavosť, ako sa na chvíľu odpojiť od rýchlosti rútenia sa všetkého okolo a rozjímať, do čoho svoj drahocenný čas investujete.

Doprajte si mikrodobrodružstvo

Ak rovno nemôžete letieť na opačný kontinent, nevadí. Vyberte sa niekam, kde ste ešte neboli, aj keby to malo byť iba do susedného mesta. Zmyslom je opustiť ulitu, bublinu, jaskyňu a ísť sa poobzerať, ako život plynie niekde inde. Je v tom inšpirácia pre zmenu uhla pohľadu, aj vďačnosť za to, čo už máte a stojí to za to.

Prevetrajte priateľstvá a otvorte sa novým

Nemáte si čo so svojimi priateľmi povedať? Prešli ste kus cesty spolu, lenže v nejakom bode ste sa rozišli a teraz ste už každý niekde inde? Nie ste preto zlí priatelia, len máte iné záujmy. Spozorovali ste, ako veľa rôznorodých komunít sa vytvára? Môžete byť členom akéhokoľvek spoločenstva –

dobročinného, záujmového, športového… Stačí si vybrať a otvoriť sa novým vzťahom a novým skúsenostiam – to býva poriadne dobrodružstvo.

Rozmaznávajte svoje brucho

Kulinária je skvelá vec – ocitnete sa  na nových miestach možno vďaka tomu, že sa chcete niekde výnimočne najesť. Alebo sa sami môžete vystavovať výzvam, ako prekvapiť priateľov výbornou večerou, ktorú ste sami pripravili. O grilovačkách ani nemusím hovoriť. Jedenie je vždy dobrý dôvod na to, aby vám bolo dobre. Dá sa to povýšiť na vyššiu úroveň so zmyslovými zážitkami a učením sa niečomu novému.

Vyskúšajte niečo, čo vás láka

Vykašlite sa na to, že budete trápni. Maryš, moja známa z Klubu seniorov, ktorá má 85 rokov, si minulý rok užívala jazdu na tobogáne, hoci sa k nej nikto z rovesníkov nechcel pridať. Len čo sa spustila, druhú jazdu išli za ňou. Stačilo im presvedčiť sa, že sa nemusia starať o to, čo na to povedia ostatní. Tá spontánna živelnosť a návrat do detstva vždy stoja za to. Čo tam po trápnosti, spontánnosť sa ráta.

Vystavte sa mimokomfortnej zóne

Myslíte si, že niečo nedokážete? Ako to viete, keď ste to nevyskúšali? V mimokomforte sa učíte najviac a najviac to aj zvyšuje vaše sebavedomie. Niečo by ste radi, ale bojíte sa, že zlyháte alebo vám to nepôjde? Alebo už na to nebodaj nemáte vek? V zmysle, že ste „prerastení“ skákať na trampolíne? Kto povedal? Pokým z nej nevyhadzujete deti, pokojne si to nadskakovanie doprajte. Alebo čokoľvek, čo vás láka a nedovolíte si to, lebo čo by na to ostatní povedali. Ide o vás, nie o nich.  

Naordinujte si pravidelný prísun endorfínov Najlepší spôsob je nájsť pre seba taký druh pohybu, ktorý sa o to postará. Pri dnešných možnostiach a širokej ponuke je skutočne iba výhovorkou, že taký druh hýbania sa, ktorý by vám sedel, ešte nevymysleli. V lete je akýkoľvek pohyb vonku skvelý – má to len jednu podmienku – má byť opakovaný. Také občasné pokúsenie sa o zvýšenie tepovej frekvencie veľa hormónov šťastia nevyrobí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Close