Close
KEDY JE TEN SPRÁVNY OKAMIH, ABY STE ZAČALI UVAŽOVAŤ O CLOUD-E?
Milan Šimka

KEDY JE TEN SPRÁVNY OKAMIH, ABY STE ZAČALI UVAŽOVAŤ O CLOUD-E?

V tomto blogu by som sa rád zameral na okamihy v živote firmy, riaditeľa, či finančného manažéra, kedy je ten správny čas uvažovať o presune softvérového riešenia alebo firemných aplikácií do cloudového prostredia. Cieľom tohto blogu je dať základné informácie manažérom so základnou IT znalosťou, kedy začať uvažovať o možnostiach cloud-u.

Firiem, ktoré ponúkajú cloud je už neúrekom, kvalita a spoľahlivosť cloudových platforiem je na vysokej technickej úrovni. Čo ma teší je, že rastie počet vývojárskych firiem, ktoré svoj softvér (ďalej „SW“) a aplikácie postavené na tradičnom jednorazovom licenčnom modely menia na licenčný model typu SaaS (Software as a Service), teda platí sa už mesačne za software ako službu.

Kedy teda uvažovať o cloude, firemnej aplikácii v cloude a migrácii do cloudu?

Prvý server, nová produktová inovácia a začínajúci startup

Keď rozbiehate svoj nový biznis, inováciu či startup, máte veľké nadšenie a zapálenie pre svoju ideu, ale investičných peňazí je pomenej. Dôkladne zvažujete každú nákladovú položku, snažíte sa minimalizovať vstupné náklady, teda kam investujete svoje, či požičané peniaze. Práve v tomto okamihu sa treba zamyslieť, či je naozaj nutné vložiť investičné peniaze do nákupu nového HW servera, alebo využiť práve cloud, ktorý bude flexibilne kopírovať vaše rastúce potreby v čase. Jednoducho si kupujete službu prenájmu výpočtových zdrojov. Ak by sa vám aj váš nový biznis nerozbehol, nebudete sa musieť zbavovať svojho HW servera pod cenu na bazárových portáloch, či ebay-i. Službu v cloude jednoducho zrušíte výpoveďou.

Nutná výmena starého hardvérového servera

Ďalším okamihom, v ktorom sa oplatí zamyslieť nad výhodami cloudu, je výmena starého HW servera. Prenajmite si len toľko výpočtových zdrojov, koľko potrebujete, a to bez potreby investície do nákupu nového hardvéru. Získate tak bezpečnosť dátového centra s flexibilnými výpočtovými zdrojmi prevádzkovanými v ideálnych podmienkach dátového centra a profesionálnou správou IT špecialistami prevádzkovateľa cloudovej infraštruktúry. Zároveň ušetríte interné zdroje na správu a údržbu nového nezakúpeného HW a vaše IT oddelenie sa tak môže venovať iným IT potrebám firmy.

Zmena aplikácie/softvéru

Prídu okamihy v živote firmy, kedy vám aktuálne používaná aplikácia alebo softvér nebude kapacitne stačiť, alebo sa budete musieť vysporiadať s neustálymi problémami a nefunkčnosťou. Nakoniec sa preto rozhodnete pre výmenu firemnej aplikácie/SW. Ak už budete venovať čas výberu nového riešenia, je dobré sa zamerať aj na to, či je novú aplikáciu možné prevádzkovať aj v cloudovom prostredí. Spojíte tak zmenu aplikácie aj so zmenou serverového riešenia a postavíte tak spoľahlivé firemné riešenie na dlhý čas.    

Potrebujem flexibilné výpočtové zdroje

Ďalším argumentom pre cloud je jeho elasticita výpočtových zdrojov. Skrátka, keď potrebujete zdroje, jednoducho si ich pridáte alebo požiadate prevádzkovateľa cloudu o ďalšie výpočtové zdroje. Ak potrebujete krátkodobé navýšenie výpočtových zdrojov, alebo kontinuálne v čase váš biznis rastie, je cloudové prostredie ideálne pre vaše potreby. Prevádzkovanie takýchto potrieb firmy na HW serveri je problematické, budú prichádzať časové pásma, kedy bude váš server predimenzovaný (po update a pridaní napr. CPU a RAM) alebo poddimenzovaný (nebudú dostupné dostatočné zdroje napr. pre vaše mesačné výpočtové maximum, ktoré potrebujete na konci mesiaca).

Vertikálna škálovateľnosť, geografická dostupnosť, disaster recovery a iné sofistikované riešenia

Práve uvažujete, že vaše súčasné firemné IT/SW riešenie potrebujete posunúť o ďalší technologický level vyššie. Či už budete riešiť potrebu vertikálnej škálovateľnosti, geografickej dostupnosti, disaster recovery a iných sofistikovaných riešení, je treba zvážiť aj možnosti poskytovania týchto riešení práve v prostredí cloudu a spoznať skutočné výhody tohto prostredia. Pre správny výber technologického riešenia odporúčam debatu s IT cloud architektom, ktorý vám naprojektuje riešenie podľa vašich potrieb a IT požiadaviek.

Ak sa rozhodnete pre CLOUD, pripájam niekoľko odporúčaní, ktoré vám pomôžu bezpečne a v pohode vplávať do cloudových vôd.

  • Netreba hneď a všetko migrovať do cloudu. Rozložte si migráciu do cloudu do niekoľkých fáz, a až keď ste si istí, že aplikácia je plne funkčná, pustite sa do ďalšej.
  • Hybridný cloud je dobré riešenie. Je prirodzené mať časť svojich firemných riešení doma, či už si to vyžaduje kritickosť dát, dostupnosť, či samotné SW riešenie. Zvážte, čo chcete mať doma, a čo v cloude v dátovom centre.
  • S rozvahou a veľa testovať. Dôkladne sa pripravte na presun, veľa testujte, oplatí sa.
  • Zoznámte sa s cloudom skôr. Zriaďte si virtuálny server, zoznámte sa s prostredím cloudu a spoznajte jeho čaro. Otestujte si, ako to funguje.  

Ak by ste si chceli vyskúšať cloudové prostredie, alebo sa nezáväzne informovať o možnostiach cloudu vo vašom firemnom prostredí, napíšte nám na e-mailovú adresu vnet@vnet.sk alebo priamo cez náš kontaktný formulár. Radi vám sprístupníme testovací virtuálny server alebo sa dohodneme na bezplatnej konzultácii.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Close