Close
Ako si užiť jeseň
Vanda Slováková

Ako si užiť jeseň

Kým extrovertom pri vyslovení slova november či jeseň strachom naskakuje husia koža, nám introvertom sa začína krásne obdobie v roku. Teda, mne určite…

Či patríte do prvej alebo druhej skupiny, jeseň aj tak príde a s ňou dážď, chlad, včasné stmievanie, menej aktivít pod holým nebom a viac dní strávených vo svojich domovoch. Ako si jeseň napriek tomu užiť?

Inšpirujte sa Dánmi

Počuli ste už niekedy o hygge? Je to dánske slovo a máva podobu podstatného mena, prídavného mena a tiež slovesa. Zadefinovať ho, je rovnako ťažké ako ho vysloviť. Napriek tomu sa o to pokúsim.

Hygge vzniká vďaka zážitkom a atmosfére. Je to čas strávený s niekým koho máte radi. Je to útulný pocit domova a bezpečia. Sú to chvíle pohody, kedy sa cítite sami sebou.

Možno ani neviete, koľko krát ste už hygge praktizovali. Napríklad, keď ste sa pri šálke teplého nápoja a zvuku starých platní rozprávali hodiny s kamarátmi. Alebo ste si po chladnej prechádzke s partnerom spolu ľahli pod starú pletenú deku, zapli televíziu a bolo vám najlepšie na svete.

Hygge môžete mať celý rok, ale najvhodnejším obdobím podľa Dánov je práve jeseň a zima, ktorá pobytom v interiéroch praje.

Ako na to?

Dáni majú na maximalizovanie hygge zaručené recepty, napríklad také sviečky. Až 28% Dánov si zapaľuje denne minimálne jednu sviečku.  Vhodný výber tlmeného osvetlenia a ich strategické umiestnenie má svoje čaro. Dánska posadnutosť osvetlením pochádza z nedostatku kontaktu s denný svetlom, ktoré v krajine absentuje od októbra do marca.

Nie je sviečka ako sviečka. Ak chcete niečo spraviť nielen pre atmosféru, ale aj pre svoje zdravie, kúpte si sviečku zo 100% včelieho vosku alebo 100% sójovú sviečku. Posledné štúdie totiž dokazujú, že dym z parafínových sviečok vám na zdraví rozhodne nepridá.

Obyčajné hrubé ponožky, vyťahané svetre a tepláky majú na kvalitu hygge obrovský dosah. Rovnako tiež sladkosti, dobré domáce jedlo a KAKAO!

Vybudujte si vlastné tradície a rituály. Nie je dôležité, či budú založené na dennej alebo sezónnej báze. Napríklad, každú sobotu strávte hraním spoločenských hier a pojedaním sladkých pukancov.

Varte spolu s rodinou alebo kamarátmi. Založte tradíciu, kedy sa každý prvý pondelok v mesiaci varí doma u niekoho iného. Snažte sa však vyhnúť komplikovaným témam:)

Hygge je o príjemných momentoch a spomienkach. Viete, čo je na nich najkrajšie? Práve ich vytváranie…

Tradície a rituály nám poskytujú pocit bezpečia, vzájomnú blízkosť, vnášajú do veci poriadok a stabilitu a vzbudzujú radosť z očakávania. V dobe, kedy sa neustále niečo mení, je dobré mať sa na čo tešiť.

Hygge sa však nedá praktizovať, ak danú chvíľu naplno vedome neprežívate. Ak si ju necháte utiecť rozmýšľaním o tom, čo bude budúci týždeň, alebo čo ste nestihli včera.

O tomto dánskom fenoméne sa napísalo nespočetné množstvo kníh. Ak sa chcete dozvedieť viac, odporúčam vám krásnu knihu Malá kniha Hygge od Meika Wikinga – riaditeľa Inštitútu pre výskum šťastia.  Áno, čítate správne, existujú aj takéto inštitúcie. Možno aj vďaka tomu sú Dáni považovaní za najšťastnejší národ na svete.

Nemenej zaujímavou knihou je aj Malá kniha Lykke od rovnakého autora, ktorá obšírnejšie pojednáva o dánskom spôsobe a prístupe k životu, práci a voľnému času.

Obe knihy majú v mojej knižnici čestné miesto a považujem ich za svoje biblie. Často sa k nim vraciam, najmä keď potrebujem dobiť baterky.

PS: Ak si knihy zaobstaráte, zásadne ich čítajte zababušení pod obrovskou dekou, so šálkou škoricového kapučína, v prítmí sviečky a jeseň je hneď krajšia.

Ozaj, ako trávite jeseň vy?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Close