Close
3 TIPY NA TRÁVENIE VOĽNÉHO ČASU
Radka Pagáčová

3 TIPY NA TRÁVENIE VOĽNÉHO ČASU

Vianočné rozprávky a leňošenie alebo aktívny pohyb? Počas Vianoc stihnete oboje

Vianočné sviatky už zďaleka nie sú len o kope darčekov, zemiakovom šaláte a cukrovinkách. Čoraz viac toto obdobie vnímame ako obdobie oddychu, relaxu a času stráveného s najbližšími v kruhu rodiny. Aktívny oddych je asi to najlepšie, čo môžeme svojmu duchu i telu dopriať po náročných pracovných dňoch, vianočných rozprávkach, darčekoch a naplnení svojho apetítu.

Telefóny a televízory môžeme vypnúť, papuče odložiť a vydať sa aj so svojimi najbližšími prevetrať hlavu a pretiahnuť strnulé končatiny. Stačí sa rozhliadnuť okolo seba a otvoria sa nekonečné možnosti na aktívne trávenie voľného času nielen počas vianočných sviatkov. Nižšie vám prinášam tri typy, ktoré môžu poslúžiť ako inšpirácia na strávenie voľných dní.

Zoologická záhrada v Bratislave

Navštívili ste už niekedy zoologickú záhradu v zime? Áno, aj počas zimných mesiacov sú brány bratislavskej ZOO otvorené. Môžete tam vidieť viaceré zvieratá, ktoré sa na zimu tešia a chladné počasie im vyhovuje. Tieto typy zvierat sa začínajú už počas jesene na zimu špeciálne pripravovať. Narastie im hrubšia, dlhšia a teplejšia srsť a ich telo si vytvorí dostatočné tukové zásoby, čo im v divokej prírode umožňuje prežiť aj extrémne nízke teploty. Vďaka týmto telesným opatreniam sú v zime aktívne a na rozdiel od svojich „susedov“ nemusia prečkať zimu vo vykurovacích miestnostiach alebo hibernáciou – zimným spánkom. Pri potulkách zimnou ZOO môžete okrem iného vidieť aj najrozkošnejší pár pandy červenej celej ZOO – Punk a Coco. Sú to predstavitelia ohrozeného druhu, ktorých je na celom svete len 2500 jedincov. Aj z toho dôvodu sa VNET rozhodol toto výnimočné stvorenie finančne podporiť a aspoň symbolicky prispieť k zachovaniu jeho druhu.


Zdroj: Fotoarchív VNET

Lezecké steny v Bratislave

Aj počas sviatkov si treba pretiahnuť chrbát a vybiť niekde nahromadenú energiu. Jednou z takýchto indoorových možností počas nepriaznivého počasia je aj návšteva jednej z lezeckých stien v Bratislave – K2, Vertigo alebo Block Dock. Pri vstupe do ich priestorov sa ocitnete v inom vesmíre plnom farebných chytov a vysokých stien. Ponúkajú športový zážitok nielen pre dospelých, ale aj deti, ktoré si v detskom kútiku alebo na detských stenách určite prídu na svoje. Stačí si priniesť športového ducha, veľa odvahy a môžete začať skúmať čaro výšok.

Zdroj: Fotoarchív VNET

Rozhľadňa Veľká Homola

Niet nad čerstvý zimný vzduch a zasneženú krajinu, aktívny pohyb navyše prospieva nášmu imunitnému systému. Považujem preto za veľké šťastie, že Bratislavu lemujú lesy Malých Karpát, ktoré máme všetci na dosah. Stratiť sa tam aspoň na pár hodín vôbec nie je ťažké. Máte svoje obľúbené miesta v Malých Karpatoch? Cyklisti určite poznajú Biely kríž, či cerovú dráhu, najkrajšiu cyklotrasu celý Karpát. Milovníci histórie možno už navštívili Pajštún, Biely kameň alebo Ostrý kameň, najvyššie položený hrad v Malých Karpatoch. Ja teraz vyberám rozhľadňu Veľká Homola, ktorá sa nachádza nad Modrou. Na vrchol vedú viaceré cesty, na ich konci každého čaká odmena vo forme panoramatického výhľadu. S trochou šťastia uvidíte zasnežené Malé Karpaty, aj rakúske Alpy týčiace sa v diaľke. Predsa len, zima je ten najlepší umelec.

Tieto tipy berte ako inšpiráciu a neváhajte začať s objavovaním neprebádaných, nových miest, ktoré vás obklopujú a počas zimného obdobia majú iné čaro. Verím, že prežijete sviatočné dni presne podľa vlastných predstáv, oddýchnete si a načerpáte energiu do nového roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Close