Close
UNIKÁTNA EKOLOGICKÁ INOVÁCIA UŽ AJ NA SLOVENSKU
Lenka Chylíková

UNIKÁTNA EKOLOGICKÁ INOVÁCIA UŽ AJ NA SLOVENSKU

Dlhodobým paradoxom dátových centier je, že kým väčšina ľudí a firiem za teplo a teplú vodu platí, dátové centrá teplo vyhadzujú. Pre prevádzkovateľa dátového centra je teplo odpad, ktorý  je potrebné z dátových sál čo možno najefektívnejšie odviesť preč a vypustiť von. Keďže všetku energiu, ktorú servery spotrebujú v konečnom dôsledku premieňajú na teplo, teplého vzduchu je v dátových sálach veľa. VNET je prvý prevádzkovateľ dátových centier na Slovenku, ktorý sa rozhodol nevyhadzovať teplo, ale venovať ho ľudom vo svojom okolí.

Dátové centrum v objekte Dominant

Máme radi inovácie a záleží nám na životnom prostredí

Vždy sme trochu s nevôľou vypúšťali teplo z našich dátových sál len tak do vzduchu. Štandardne sa na výrobu tepla využíva nerastné bohatstvo, a teda obmedzené zdroje. Preto sme sa z ekologických, ale aj racionálnych dôvodov s myšlienkou jeho ďalšej spotreby dlhodobo pohrávali. Konečne sa nám podarilo zrealizovať projekt, vďaka ktorému časť tepla budeme vedieť reálne spotrebovať a odovzdať ľudom. To nás veľmi teší.

Projekt využitia odpadového tepla

Polyfunkčný objekt Dominant je už dlho domovskou adresou našej spoločnosti. Okrem samotných kancelárií sa v objekte nachádza aj jedno z našich dátových centier. Práve tu sme realizovali projekt využitia odpadového tepla. Predhrievame ním úžitkovú vodu pre obyvateľov objektu.

Voda od Bratislavských vodární je privádzaná do objektu v štandardnej teplote okolo 12°C. Táto voda je následne ohrievaná vo výmenníku teplom z dátového centra na 35-45°C. Takto predhriata voda putuje následne k pôvodnému výmenníku, ktorý ju dohreje na finálnu, z hygienických dôvodov predpísanú teplotu 52°C. Ročne tak odovzdáme obyvateľom dominantu približne 170kWh tepla. To je objem, ktorý vedia na tento účel spotrebovať. Výhodou tohto ekologického ohrevu vody je, že oproti solárnym panelom je možné vodu ohrievať nepretržite. Servery v dátových sálach bežia non-stop aj počas oblačných dní a temných nocí.

Spája nás strecha nad hlavou a teplá voda

Samotní obyvatelia rozdiel nepocítia. Ak sa nezaujímajú o dianie v polyfunkčnom objekte, spozorujú ho až pri študovaní ročného zúčtovania, kde si budú môcť všimnúť  finančnú úsporu za teplo pre ohrev vody. My vo VNETe máme však radosť naozaj veľkú. Vďaka tomuto projektu nevypúšťame toľko tepla von z našich dátových sál, a zároveň niečo vraciame komunite, v ktorej pôsobíme a ľuďom v našom okolí, s ktorými nás teraz spája okrem strechy nad hlavou aj teplá voda.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Close