Close
7 dôvodov, prečo sa oplatí pracovať už na vysokej škole
Avatar

7 dôvodov, prečo sa oplatí pracovať už na vysokej škole

Pre väčšinu ľudí je obdobie vysokej školy miestom, kde sa tvoria nezabudnuteľné zážitky a vytvára sa solídny základ pre budúcu kariéru. Brigáda sa bezpochyby môže a myslím, že by sa aj mala stať súčasťou takmer každého vysokoškolského študenta. Aby som bola úprimná, nebudeme sa tváriť, že si pomocou čiastočného úväzku dokážu študenti kúpiť svoj vlastný ostrov, ale to, čo na nich čaká, je cenná zbierka skúseností, peňaženka s vylepšeným stavom a ak na tom správne zapracujú, môžu si teóriu z kníh overiť aj v praxi. V tomto blogu sa bližšie pozrieme na 7 konkrétnych dôvodov, prečo sa Ti oplatí pracovať už na vysokej škole. 

1. Zlepšenie finančnej situácie

Peniažky, peniažky, peniažky…. Robiť niečo navyše pomáha budovať finančnú nezávislosť. Mnoho študentov pred vysokou školou nemá presnú predstavu o nákladoch. Platba vlastných výdavkov je vskutku veľkou životnou lekciou. Dobre riadené financie, s alebo bez drobných dotácií od rodičov alebo štipendií, prinášajú voľnosť s nádychom zodpovednosti. Navyše narábať s prostriedkami, ktoré sme si takto vlastnou prácou zarobili úplne mení pohľad na hodnotu peňazí a hospodárenie s nimi.  

2. Ochutnávka skutočného života

Verím, že mám pravdu, ak tvrdím, že v praxi sa učí najlepšie. Práca počas vysokej školy dáva študentom príležitosť učiť sa z reálneho sveta, a to sa veru vždy zíde. Tieto skúsenosti budú neskôr obohacovať ich životopis a ukážu, že už vo svojom mladom veku dokážu vyčnievať z radu, čím sa nepochybne môžu stať tými pravými kandidátmi na ich vysnívanej pracovnej pozícii. 

3. Lepšie plánovanie času

Skombinovať školu, prácu a nezabudnuteľnú noc v meste? Študenti toho majú na tanieri niekedy dosť veľa, ale práca učí cennú zručnosť – ako rozdeliť čas tak, aby ešte vedeli, kedy si na chvíľu zdriemnu. Áno, aj spánok sa niekedy hodí.

4. Získanie cenných kontaktov

Brigáda dokáže rovnako ako vysoká škola ponúknuť možnosť zoznámiť sa s ľuďmi, ktorí to s nami ochotne potiahnu veľmi dlho a po vytočení ich čísla im vždy ochotne pomôžu. V prípade, že sa študentom podarí získať cennú prax v spoločnostiach, ktoré súvisia s odborom štúdia, poskytuje im to príležitosť spoznať ľudí z odvetvia a vytvoriť užitočné kontakty pre budúcu kariéru.

5. Nezabudnite na flexibilitu

Väčšina zamestnávateľov sa dokáže flexibilne prispôsobiť rozvrhu študentov, aby stíhali školu ale aj svoj súkromný život. Predsa len, je to výhodné pre obe strany a pomoc brigádnika vie byť skutočne značná. Niektoré brigády poskytujú dokonca Home-office, čo študentom môže ušetriť významný čas, ktorý môžu venovať napríklad príprave na skúšky, či svojej rodine a priateľom.

6. Možnosť získať štipendiá a ocenenia, práve prax je tou najlepšou cestou

Niektoré univerzity a spoločnosti ponúkajú štipendiá a ocenenia pre študentov, ktorí sa vyznačujú vynikajúcimi pracovnými výkonmi a akademickými úspechmi. Nehovoriac o tom, že mnohé firmy spolupracujú so samotnými univerzitami a môžu poskytnúť mnohé ocenenia, medzi ktorými sa radí napríklad cena za najlepšiu diplomovú prácu.

7. Sebadôvera

Práca, ktorú si počas štúdia dajú študenti do rúk, im prinesie sladký pocit nezávislosti a sebaistoty. Keď raz uvidia, že vedia dosiahnuť úspech vo viacerých oblastiach života, čo zahŕňa aj kariéru, ich sebadôvera sa bude zdravo navyšovať. Áno, to je tá ideálna situácia, ale netreba zabúdať aj na to, že malé neúspechy sú taktiež skvelým pohonom pre študentský život vpred.

Práca už počas vysokoškolského štúdia otvára dvere k množstvu príležitostí a výhod, ktoré majú schopnosť okoreniť študentský  život príjemným spôsobom.

Avšak, netreba zabudnúť na kľúčový cieľ – získanie kvalitného vzdelania. Udržanie rovnováhy medzi prácou a školou, je kľúčom k tomu, aby si študenti užili úspešné a zábavné vysokoškolské obdobie a pripravili sa na úspešnú kariéru, ktorá ich čaká.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Close