Close
Geolokácia pomocou GeoIP
Avatar

Geolokácia pomocou GeoIP

Globalita Internetu so sebou prináša návštevníkov z celého sveta. Či už ide o lokálnejšie alebo globálnejšie zameraný web, informácia o tom, odkiaľ návštevníci prichádzajú, sa môže hodiť. Napríklad, pokiaľ vieme, že návštevník webu prichádza z Českej republiky, môžeme mu poskytnúť údaje a informácie, ktoré sú preňho relevantnejšie . Tiež môžeme určité informácie sprístupniť alebo naopak zneprístupniť návštevníkom z určitého štátu.

Spôsob získavania týchto informácií sa nazýva geolokácia. Na tieto účely je, de facto, najpoužívanejším systémom GeoIP od spoločnosti MaxMind. Jadrom GeoIP je obyčajná databáza obsahujúca informácie o tom, v ktorom štáte sa nachádzajú jednotlivé rozsahy IP adries. Možnosť používania geolokácie je podporovaná v mnohých programovacích jazykoch. V tomto príspevku sa zameriame na jej použitie na webových stránkach písaných v PHP a postavených na web serveri Apache.

Ako vlastne funguje geolokácia v spojení s Apache? Funkcionalitu sprístupňuje Apache modul s názvom mod_geoip2, ktorý umožňuje u prichádzajúcich požiadaviek na stránky zistiť na základe návštevníkovej IP adresy jeho štát, či mesto a podľa toho nastaviť premenné prostredia. Tieto premenné prostredia sú potom štandardným spôsobom dostupné napríklad v PHP skripte alebo v .htaccess súboroch a na základe nich je možné rozhodovať sa, čo alebo ako zobraziť.

Pokračovanie tohto článku nájdete na Elbia blogu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Close