Close
AKO SME POSIELALI DOKUMENTY V „DOBE PREDMAILOVEJ“?
Milan Šimka

AKO SME POSIELALI DOKUMENTY V „DOBE PREDMAILOVEJ“?

Tento blog je určený pre tých, ktorí sa narodili niekde na konci 20. storočia a neskôr, aby spoznali, dovolím si povedať, už historickú službu – faxové služby. Je však aj pre ostatných, ktorí si pripomenú a zaspomínajú na svoje životné okamihy s faxom. 

Niektorí, tí mladší z nás, už nemali  možnosť stretnúť sa so službou FAX – službou, prostredníctvom ktorej sa posielali dokumenty. Občas sa s tým stretávam, keď školím nových zamestnancov vo VNET-e a hovorím o dobe „predmailovej“. Niekedy sa im zdá komické, aké boli technické komunikačné možnosti, keď nebol e-mail, whatsapp, Facebook, internet…

Na začiatok trochu histórie, a ako teda fungovalo faxovanie?

Rozmach služby sa datuje do 70. rokov, kedy sa ujednotil medzinárodný štandard pre faxovanie.  Služba fax sa niekde označovala aj ako TELEFAX alebo FAKSIMILE. Aby ste mohli faxovať, potrebovali ste faxový prístroj (rečou dnešnej doby hardvérové zariadenie), ktorý ste prepojili s telefónnou analógovou linkou s telefónnym číslom. Identifikácia faxového zariadenia bolo telefónne číslo. Fungovalo to tak, že ste do faxovacieho prístroja vložili papierové dokumenty a vytočili ste telefónne číslo iného faxovacieho prístroja, kam ste chceli poslať dokumenty. Transfér sa realizoval cez verejnú telefónnu sieť telekomunikačného operátora. Zariadenia sa spojili cez modemy (prenosová rýchlosť 14,4kbit/s ) s typickým sprievodným zvukom, ktorý si môžete vypočuť tu:

zdroj: Youtube.com

Fax odosielateľa načítal (naskenoval) papierové dokumenty a volaný fax vytlačil na čiernobielej tlačiarni poslané kópie dokumentov. Keď sa celý tento proces uskutočnil, zariadenie vytlačilo potvrdenie  o doručení faxu. Pre lepšiu vizualizáciu krátke video:

zdroj: Youtube.com

Postupom času a rozmachom internetu a internetových technológií faxové služby nahradili mailové služby so zasielaním elektronických alebo naskenovaných/odfotených dokumentov.

S tým neurobíme nič, nové moderné technológie nahrádzajú staré

Faxová služba bola na sklonku svojho životného putovania prenesená do virtuálneho sveta. Virtualizácia faxu (už nebolo potrebné mať faxový HW prístroj) funguje na princípe fax to mail, mail to fax. Viac sa môžete dočítať o službe Virtuálny fax od spoločnosti VNET tu: https://vnet.sk/sk/pre-firmy/hlas/virtualny-fax/

Dnes kde-tu  ešte nájdete v kancelárskych priestoroch osamelý, smutne stojaci faxovací prístroj, ktorý márne čaká na svoju príležitosť poslať/doručiť fax.

A na záver zopár zaujímavostí a postrehov okolo faxovania:

  • Faxový prístroj je zariadenie, ktoré funguje len na analógovej hlasovej technológii. Ak ho chcete používať na súčasnej hlasovej technológii VoIP,  budete potrebovať zariadenie – prevodník, ktorý zabezpečí prevod dátovej komunikácie z analógovej technológie na VoIP technológiu.
  • Niektoré faxy mali zabudovanú termo tlačiareň. Ak vám niekto poslal 7 strán dokumentov, tak ste si našli pod faxom 7 ruličiek termopapiera, ktorý sa veľmi zle čítal a skladoval. Neekologické zjednodušenie práce s termopapierom bolo, že ste si ho okopírovali na kopírke na normálny papier.
  • Niektoré inštalácie boli realizované tak, že na jednom telefónnom čísle, resp. linke, bol aj fax aj telefón. Neraz preto dochádzalo  k situáciám, že keď zazvonil telefón a zdvihli ste slúchadlo, vám sa do ucha vnoril známy zvuk faxu.
  • Prvý patent s ideou „faxovania“ bol registrovaný už v roku 1843 škótskemu vynálezcovi Alexandrovi Bainovi.
  • Čas odfaxovania jednej stránky trval približne 20-30 sekúnd.
  • Ako rýchla je prenosová rýchlosť 14,4kbit/s? Pre porovnanie, rýchlosť dát v mobile s technológiou 4G/LTE  je  150/50 Mbit/s (150 000/50 000kbit/s) a GIGA internet pre domácnosti na optike od VNET-u (1 000 000/100 000kbit/s).

Na aké vlastné zážitky a skúsenosti ste si spomenuli pri čítaní tohto blogu o faxovaní? Budem rád, ak si s nami zaspomínate  v komentároch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Close