Close
Ako zo stredoškoláka vychovať dobrého zamestnanca
Lenka Chylíková

Ako zo stredoškoláka vychovať dobrého zamestnanca

Záverečná prax je z pohľadu študentov častokrát vnímaná ako nutné zlo. Tí zodpovednejší to považujú za stratu času, ostatní sa tešia, že sa môžu pár mesiacov poflakovať. Na konci mája vypľuvnú školy do sveta mladých ľudí, ktorí by mali byť plnohodnotne pripravení na svoje prvé zamestnanie. Prichádzame k začarovanému kruhu. Mladí ľudia sú bez skúseností, potrebnej praxe ťažko zamestnateľní. Na druhej strane stoja firmy, ktoré majú záujem o kvalitných pracovníkov, ale na trhu práce ich nevedia nájsť.

praxanti

Pred pár rokmi prišiel kolega s nápadom vytvoriť v našej firme vzdelávací program pre praxantov so stredných odborných škôl, vďaka ktorému, by stredoškoláci vedeli získať relevantné skúsenosti. Na druhej strane by sme získali pomoc pre niektoré naše tímy. WIN – WIN

Prax u nás je za odmenu

So strednou školou CSOSE P. G. Frassatiho spolupracujeme už štvrtý rok, vďaka čomu študenti vedia, že praxovať u nás sa oplatí. Profesor zastrešujúci prax nám vyberá tých najlepších študentov. My uprednostňujeme mix a nie jednoliatu masu – manuálne zručný, komunikatívny, dobrý šofér, počítačový maniak, atď. Ešte v júni prídu kandidáti na prax na pohovor, na ktorom Martin Dujčík, ktorý zastrešuje viacero technických tímov, vyberie tých, ktorí sa k nám do VNETu najviac hodia.

Ako chalani získavajú svoje skúsenosti

Vždy v septembri sa tešíme na čerstvé posily. Posledných pár týždňov pred príchodom nových praxantov počúvame z viacerých strán, že taká či onaká drobnosť už počká na nich. Začínajú postupne. Upratujú na technickom oddelení, v dátovom centre a v sklade. Môže to pôsobiť triviálne, ale tento čas je skvelou príležitosťou na ich preverenie. Kto je ako ochotný, zručný a dôsledný. Na druhej strane sa chalani majú príležitosť zoznámiť so zariadeniami a celým fungovaním firmy. Udomácňujú sa. Po prvých oťukávačkách postupne dostávajú technické úlohy. Testujú funkčnosť zariadení, učia sa, ako jednotlivé zariadenia konfigurovať. Následne sú zaraďovaní do rôznych technických tímov. V tejto fáze si môžu vyskúšať prácu pri inštaláciách wirelesových rádií, prácu s optickou infraštruktúrou, servis u klientov, ale aj porozumieť špecifikám práce v dátových centrách. Po celý čas dostávajú chalani pravidelný feedback od svojho nadriadeného a to v každomesačných hodnotiacich pohovoroch. Vedia teda, kde majú pridať a v čom sa im naozaj darí.

Prečo sme obľúbeným miestom na prax

Opýtali sme sa samotných praxantov a dôvodov je viacero. Chalani si pochvaľujú najmä dobrý kolektív, páči sa im tykanie, rôznorodá náplň práce a to, že si u nás vyskúšajú prácu s najmodernejšími technológiami. Nemalou mierou motivácie pre študentov je férové finančne ohodnotenie a možnosť nájsť si uplatnenie v našej firme aj po škole. Dvom najlepším vždy koncom júna ponúkneme dlhodobú brigádu a zatiaľ sme každý rok jedného z praxantov zamestnali aj na trvalý pracovný pomer.

  • videl som ako fungujú v praxi technológie, o ktorých v škole počujeme iba okrajovo
  • prax mi pomohla sa zorientovať v jednotlivých zariadeniach a ich konfiguráciách
  • kvantum teórie zo školy sa nevyrovnalo roku praxe vo VNETe
  • upresnila mi moju predstavu o tom, čo by som chcel ďalej robiť

Prečo to robíme

Veríme, že nestačí len frflať, ale k zmene treba aj prispieť. A tak je pre nás niekedy jednoduchšie si našich budúcich kolegov postupne vychovať, ako hľadať niekoho vyhovujúceho na trhu práce. Nie sme veľká firma, napriek tomu si uvedomujeme, že môžeme pozitívne ovplyvňovať priestor v ktorom pôsobíme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Close