Close
ZAHOĎTE ANTÉNY A SATELITNÉ PARABOLY, BUDÚCNOSŤ JE DIGITÁLNA!
Lenka Chylíková

ZAHOĎTE ANTÉNY A SATELITNÉ PARABOLY, BUDÚCNOSŤ JE DIGITÁLNA!

Viac ako pred desiatimi rokmi sme začali prechádzať na DVB-T vysielanie, ktoré sa postupne dostalo do našich domácností. Už dávno predtým naše sídliská zamorili satelitné taniere, ale najväčší podiel na trhu získali kábloví operátori s analógovým prenosom televízneho signálu…

Technológie sa posunuli a trh sa mení, analógové vysielanie skončilo, technológiu DVB-T postupne televízie opúšťajú kvôli neprimeraným poplatkom, ale aj následným obmedzeným možnostiam spoplatnenia vysielania.

Nová éra „doby dátovej“ prináša technológie, vďaka ktorým používateľ získava najvyššiu kvalitu vysielania, nové možnosti doplnkových služieb, a v neposlednom rade niekedy aj výhodnejšiu cenu.

DVB-T je zadarmo, ale oplatí sa?

DVB-T poznáme už približne od roku 2007, kedy bol prijatý zákon o pozemnom terestriálnom šírení digitálneho televízneho signálu. Postupne sa služby rozširovali, veľké plány však stroskotali na nových investíciách a odchode lídrov trhu z DVB-T siete.

Vysielanie DVB-T je zadarmo, no má obmedzený počet televíznych kanálov nízku kvalitu vysielaných staníc, minimum televíznych staníc v HD rozlíšení. V súčasnosti je zadarmo v ponuke už len 9 staníc. Navyše, DVB-T neposkytuje rozšírené funkcionality, ktoré už pri satelitnej televízii začínajú a vrcholia pri digitálnej televízii.

DVB-T vysielanie je obmedzené terénom, počasím a mnohými ďalšími faktormi, ktoré následne ovplyvňujú kvalitu vysielaného programu. Navyše, veľké antény a nedostatok programov dosť obmedzuje pohodlie DVB-T spotrebiteľov.

Satelitné domy, satelitné sídliská…

Satelitná televízia je rozšírenou možnosťou, ako sa dostať k vyššiemu počtu domácich a zahraničných televíznych programov. Za základný poplatok však dostanete obmedzené množstvo programov a rozšírené balíčky sa platia často vysokými sumami.

Pri investícii do satelitnej televízie musíte počítať s desiatkami Eur, ktoré musíte investovať na začiatok do satelitu, set top boxu – dnes už digitálneho, a vytrápiť sa môžete aj pri montáži satelitu na fasádu domu alebo na balkón, najmä pri členitom teréne a v zastavanej oblasti.

Výhodou je, že satelitná televízia nepotrebuje vybudovanie novej infraštruktúry a stačí len správne nasmerovať parabolu na potrebný vybraný satelit na nebi.

Digitálna televízia vytvára budúcnosť

Digitálna televízia je zatiaľ technologickým vrcholom príjmu televízneho vysielania na Slovensku. Za pevne stanovený mesačný poplatok máte zvyčajne optické internetové pripojenie, s ktorým je spojená služba digitálnej televízie, prípadne možnosť používania pevnej telefónnej linky.

Najväčším benefitom digitálnej televízie sú najmä pokročilé doplnkové služby ako televízny archív, nahrávanie programov, pretočenie vysielania a programový sprievodca. Rozšírené služby môžu byť doplnené o pridané televízne programy, pohľad na kamery po celom svete či o prístup na internet.

Mnohí operátori ponúkajú aj rozšírené doplnkové služby – videopožičovňa alebo možnosť sledovať digitálnu televíziu v mobilných zariadeniach.

Netreba zabudnúť, že prostredníctvom digitálnej televízie máte možnosť sledovať krajší obraz televíznych programov, štandardom je HD, ale zopár operátorov už experimentuje so 4K rozlíšením. Nevýhodou digitálneho vysielania je jeho potreba pripojenia na internet, čo však vynahradí možnosť sledovania televízneho vysielania v mobilných zariadeniach, takže nie ste obmedzení miestom inštalácie zariadenia.

Ak máte možnosť digitálu, berte ho! Ale rozumne…

Pri uzatváraní zmluvy o digitálnom vysielaní je potrebné dbať na správny výber operátora a pozorne si prečítať cenník. Zvážte nielen samotný mesačný poplatok, ale aj ostatné pravidelné poplatky.

Niektorí operátori totiž účtujú za zariadenia a rozšírené služby poplatky navyše a vaša výsledná cena za TV a internet sa môže vyšplhať do výšin, ktoré nebudú súhlasiť s cenou deklarovanou v reklamnom letáku. Platí pravidlo: počítajte, počítajte, počítajte… A ak máte možnosť vybrať si digitálnu TV, zvažujte ju ako prvú…

digitalna televizia VNET

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Close