Close
Dobrá správa: U nás máte teraz SSL certifikát automaticky a zdarma
Avatar

Dobrá správa: U nás máte teraz SSL certifikát automaticky a zdarma

VNET je medzi prvými webhostingovými spoločnosťami na svete, ktoré ponúkajú svojim klientom možnosť získať dôveryhodný SSL certifikát automaticky a zdarma. Zaistiť bezpečnosť vašej domény alebo webhostingu tak nebolo nikdy jednoduchšie.

Za SSL certifikáty sa bežne platí niekoľko desiatok až stoviek eur ročne, záleží od typu certifikátu a certifikačnej autority, ktorá ho vydala. Zároveň vydanie a používanie certifikátu nie je úplne jednoduchý proces. V závislosti od typu certifikátu sa musí vykonať overenie domény a prípadne aj osoby, ktorá certifikát žiada. V najjednoduchšom prípade to znamená odkliknutie nejakého linku, ktorý vám príde na email, v najzložitejšom sa musíte osobne niekam dostaviť a hodnoverne preukázať svoju totožnosť. Po zaplatení a vydaní certifikátu je nutné ho ešte nainštalovať na server a overiť jeho funkčnosť. Okrem toho musíte sledovať platnosť certifikátu a pred jeho vypršaním to všetko zopakovať, keďže certifikáty sa nedajú predĺžiť, ale musia sa vydať úplne nové.

U nás je takýto zdĺhavý a drahý proces už minulosťou a nič z uvedeného nemusíte riešiť. Certifikáty generujeme automaticky pre každú doménu a subdoménu a vám len stačí v administračnom rozhraní aktivovať podporu HTTPS. Všetko je automatické vďaka využitiu certifikačnej autority Let’s Encrypt. Momentálne je to jediná certifikačná autorita na svete, ktorá vydáva certifikáty automatizovane. Kým bežným postupom môže vydanie certifikátu trvať aj niekoľko hodín, Let’s Encrypt to má hotové za pár minút. Zároveň je to bezpečné, dôveryhodné a prehľadné.

Za iniciatívou Let’s Encrypt, ktorej cieľom je sprístupniť SSL certifikáty úplne každému, stojí Internet Security Research Group (ISRG) a hlavnými sponzormi sú Facebook, EFF, Mozilla Foundation, Akamai a Cisco Systems. Okrem toho je do projektu zapojená certifikačná autorita IdenTrust, University of Michigan, Stanford Law School a aj Linux Foundation. Plnohodnotne funguje od 3. decembra 2015 a aktuálne ju vrátane nás využíva  zhruba 30 hostingov na celom svete.

Let’s Encrypt nás okamžite upútal a rozhodli sme sa ho implementovať do našich systémov. Chceme byť o krok vpred, pretože sme presvedčení, že vďaka vysokej pridanej hodnote sa už čoskoro stane štandardom. Po prvom mesiaci automatickej certifikácie máme vygenerovaných už viac než 12 000 certifikátov. Bude ten ďalší váš?

Na článku spolupracoval kolega Jozef Sudolský z Elbia Hosting.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Close