Close
5 neuveriteľných chýb, s ktorými sa stretávame pri inštaláciách serverov
Lenka Chylíková

5 neuveriteľných chýb, s ktorými sa stretávame pri inštaláciách serverov

V našich dátových centrách sa často stretávame s nekorektnou inštaláciou serverov a iných inštalovaných zariadení. Zákazníci tak samých seba oberajú o benefity služby, ktorú využívajú a to najmä o tak dôležitú vysokú dostupnosť. Preto sme sa rozhodli v tomto článku popísať najčastejšie chyby s ktorými sa stretávame. Niektoré z nich pôsobia až neuveriteľne, ale v rýchlosti a v strese sa aj majster tesár môže utnúť.

Domáce predlžovačky do rackov nepatria

Často v rackoch nachádzame zariadenia pripojené do predlžovačiek a rozvodiek určených na domáce použitie. Tie svojim vyhotovením nie sú uspôsobené na trvalé zaťaženie. U akciových predlžovačiek z nákupných centier je zvyčajne možné stretnúť sa s neakceptovateľne malými prierezmi vodičov, u ktorých nemožno zaručiť ochranu predradeným istiacim prvkom. Nevyhovujúce sú tiež materiály, z ktorých sú vyrobené. Ľahko tak vznikne na nich porucha, ktorá v lepšom prípade ohrozí len dostupnosť služieb daného zákazníka, v tom horšom môže spôsobiť napríklad požiar, a tak ohroziť prevádzku a zariadenia ostatných zákazníkov. V  našich dátových centrách je preto povolené používať iba rack-mount priemyselné zásuvky, nie preto že vyzerajú v rackoch krajšie, ale preto že sú na trvalú záťaž v dátovom centre uspôsobené.

Zabudnite na lacné plastové switche

V našom firemnom slagu im hovoríme bakeliťaky. Zvlášť kolega, ktorý zodpovedá za prevádzku dátového centra Digitalis je na ich používanie alergický. Vždy krúti hlavou nad tým, že na špičkový server za nemalé peniaze je zákazník schopný položiť 15 eurový switch určený na domáce použitie. Takýto switch je položený zväčša priamo na serveri, jeho U-pozícia preto nie je korektne zaslepená a server tak nemôže plne benefitovať z predno-zadného chladenia. Tradične je takýto switch zapojený do predlžovačky a tu sme opäť pri bode jedna.Takéto switche navyše nemávajú dvojzdrojové elektrické napájanie z dvoch vetiev. V našich dátových centrách preto povoľujeme používať iba rack-mount switche.

Farby vám pomôžu sa lepšie zorientovať

Pri niektorých zákazníkoch sme sa stretli s kurióznou situáciou. Zákazník, v čase servisu na jednej z vetiev elektrického napájania, nespokojne volal na našu linku technickej podpory a dotazoval sa, prečo nefunguje ani jedna napájacia vetva. Po audite u zákazníka sme zistili, že má nedopatrením dvojzdrojový server zapojený obidvoma prívodmi len do jednej vetvy.

Pri komplikovanejších inštaláciách viacerých zariadení sa v tej zmesi rôznych káblov môže pomýliť každý. Preto odporúčame v rackoch udržiavať precízny poriadok a jednotlivé káble označovať popisom, prípadne ich odlíšiť aj farebne. Zákazníkom ponúkame farebné elektrické káble podľa farebnej schémy, ktorú plošne používame vo všetkých dátových centrách. Vždy si tak zákazník môže jednoducho a rýchlo skontrolovať, či sú jeho zariadenia zapojené správne.

Tieto špeciálne napájacie káble sú tiež štandardne vybavené LOCK konektorom na strane servera. Ten aj bez protikusu na strane servera, vďaka mechanickej poistke, pevne drží v napájacom zdroji servera. Pri manipulácii s  káblami iných serverov tak nedôjde k jeho neúmyselnému vytiahnutiu.

Na desktop sa radšej nespoliehajte

Nie každá služba potrebuje najnovší hardware z najdrahšieho obchodu, ale počítače skonštruované pre kancelárske použitie nemusia byť v súčasnej dobe práve vhodným riešením. Kancelárske počítače a ich zdroje totiž nie sú konštruované pre trvalé zaťaženie, neumožňujú dostatočné chladenie, ktoré by bolo integrovateľné do rackov. Zároveň tieto zariadenia nemôžu benefitovať ani z redundantnej konektivity ani redundantného elektrického napájania. Preto v našich dátových centrách odporúčame používať rack-mount servery s dvoma zdrojmi a dvomi sieťovými kartami. Napriek tomu aj tower servery majú u nás miesto, konkrétne dátové centrum SHC II je uspôsobené na prevádzku týchto serverov.

Rack nie je sklad

Papierové škatule, polystyrén, PVC obaly, bublinkové fólie, to všetko je možné niekedy po novej inštalácii nájsť v rackoch, v miestach s výkonovou hustotou desiatok kW na m2. Tieto materiály sú vysoko horľavé a preto by sa nemali nachádzať v blízkosti elektrických zariadení. Samozrejme dobre chápeme, že zákazníci potrebujú mať v rakoch odložený materiál pre prípad servisu. Práve pre takéto účely je možné priamo do racku namontovať kovovú zásuvku. V prípade potreby uschovania prevádzkových predmetov si zákazník, môže takúto zásuvku buď zakúpiť, alebo prenajať. V našich dátových centrách je zakázané umiestňovať do racku iné predmety ako tie, ktoré sú pevne prichytené ku konštrukcii racku.

Na článku spolupracovali kolegovia certifikovaní Uptime Institutom Vladimír Kupčo a Vladimír Kujan.

3 comments

  1. Dobré čítanie, takéto situácie sám veľmi dobre poznám :)

    1. Avatar Miroslava Vágnerová says:

      Dobry den,
      sme velmi radi, ze nasimi clankami vieme pomoct prekonavat nasim citatelom niektore situacie lahsie:-)
      Pekny den
      VNET tim

  2. Súhlasím. Niekedy treba veľa trpezlivosti zo zákazníkmi :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Close